Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιες λανθασμένες πηγές πρωτεΐνης μπορεί να βλάψουν την υγεία μας έτσι ώστε να τις αποφύγουμε.
Η πρωτεΐνη θρέφει
τους μύες μας με αποτέλεσμα να γίνονται πιο σφικτοί και δυνατοί. Η διατροφή μας
πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη διότι χωρίς αυτή οι μύες θα ατροφούσαν. Η
συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για αθλητική διατροφή είναι 2 gr/kg σωματικού βάρους. Οι πηγές πρωτεΐνης καλύτερα να είναι
ζωικής προέλευσης διότι περιέχουν περισσότερα ουσιώδη αμινοξέα τα οποία δεν
μπορεί ο οργανισμός να τα συνθέσει από μόνος του.
Για αρχή θα ήθελα
να αναφερθώ σε πολύ καλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης για τους αξιέπαινους φίλους
μας χορτοφάγους, αφού δεν μπορούν να καταναλώσουν κρέας, έτσι θα πρέπει να
τρώνε καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία από φυτικές πρωτεΐνες.
Εξαιρετικές πηγές
φυτικής πρωτεΐνης είναι:
- Φαγόπυρο ή
αλλιώς «μαύρο σιτάρι» (επιστημονική ονομασία Fagopyrum esculentum)
- Κινόα
- Σπόροι CHIA (Οι
σπόροι Chia περιέχουν 30% πρωτεΐνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα. Δεν
περιέχουν καθόλου χοληστερόλη. Εκτός από μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 και τη
σωστή αναλογία Ω6, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο,
ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνη.
- Ρύζι με φασόλια
πλούσια σε πρωτεΐνη που αλληλοσυμπληρώνονται σε μεθειονίνη και λυσίνη
- Φακές
- Σπιρουλίνα: Περιέχει
όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και δέκα από τα μη απαραίτητα, δηλαδή είναι μία
“πλήρης” πρωτεΐνη
- Ωμοί σπόροι
- Ωμοί ξηροί
καρποί κλπ
Τώρα που δώσαμε
λύση στο θέμα των χορτοφάγων πάμε να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι
παμφάγοι, αφού οι ζωικές πρωτεΐνες δεν είναι τέλειες. Μπορεί πιο πάνω να
ανέφερα ότι περιέχουν περισσότερα ουσιώδη αμινοξέα αλλά πρέπει να προσέχουμε
από πού προμηθευόμαστε το κρέας.
Το θέμα της
απάνθρωπης εκτροφής των αγελάδων και άλλων ζώων έτσι ώστε να μεγαλώνουν
γρήγορα, να παράγουν περισσότερο γάλα κτλ προς το συμφέρον της σύγχρονης
βιομηχανίας, σίγουρα δεν επιτρέπει στο κρέας του ζώου να προσφέρει στον
οργανισμό μας τις απαραίτητες υγιεινές ουσίες και βιταμίνες που θα έπρεπε να
προσφέρει. Αντίθετα επηρεάζει την υγεία μας προς το χειρότερο.
Το κρέας αυτών των ζώων δεν έχει καμία
σχέση με το κρέας ζώων ελευθέρας βοσκής.
Μπορεί να παίρνεις την
πρωτεΐνη που χρειάζεσαι αλλά με πιο κόστος στην υγεία; Μαζί με την πρωτεΐνη
παίρνεις επίσης κορεσμένο λίπος και κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο.
Ο τρόπος εκτροφής
ενός ζώου έχει άμεση σχέση με τη θρεπτικότητα του κρέατος.
Ακούμε τόσα καλά
πράγματα για το σολομό. Περιέχει απίστευτες θρεπτικές ουσίες και πρωτεΐνη. Αυτά
όμως δεν μπορεί να σου τα προσφέρει ο σολομός
ιχθυοκαλλιέργειας. Καμία σχέση με το θαλασσινό.
Σίγουρα το κρέας
ελευθέρας βοσκής και τα φρέσκα ψάρια του ωκεανού είναι πιο ακριβά. Ξέρω ότι οι
τσέπες μας δεν επιτρέπουν να καταναλώνουμε μόνο όσα υποστηρίζω σε αυτό το
άρθρο. Απλά τα γράφω για να προβληματιστούμε και να κάνουμε το πάν αν έχουμε τη
δυνατότητα να τρώμε όσο πιο υγιεινά γίνεται.
Πάμε να δούμε
μερικές καλές πηγές ζωικής πρωτεΐνης:
1. Το μοσχαρίσιο κρέας προσπαθήστε να το προμηθεύεστε από φάρμες
ελευθέρας βοσκής. Αν γνωρίζετε και τον
κτηνοτρόφο ακόμη καλύτερα.
Άλλες πηγές ζώων
και πουλερικών ελευθέρας βοσκής είναι η κατσίκα, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το
χοιρινό κ.α. Επίσης τα φρέσκα βιολογικά αυγά είναι πολύ καλύτερα από τα
βιομηχανοποιημένα.
Για τα ζώα των fast
food όσο αφορά τη διατροφή τους θα έχετε ήδη ακούσει πολλά. Μη ξεχνάτε τις
ιστορίες με τις τρελές αγελάδες!
Τα ζώα ελευθέρας
βοσκής εκτός από πιο ποιοτική πρωτεΐνη, περιέχουν περισσότερα ωμέγα -3 λιπαρά και άλλες ωφέλιμες ουσίες για
τον οργανισμό χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να σου προκαλέσουν καρκίνο και άλλες
διάφορες αρρώστιες.
2. Ψάρια:
Η σαρδέλα είναι
το καλύτερο ψάρι για να πάρει κάποιος πρωτεΐνη.
Οι περισσότεροι
προτιμούν τον τόνο που είναι πιο νόστιμος, αλλά έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε
βαρέα μέταλλα και κυρίως υδράργυρο. Τον κονσερβοποιημένο τόνο που μουλιάζει
μέσα στα συντηρητικά και το αλάτι δεν
πρέπει να τον αναφέρω καν έτσι;
Πάντα υπάρχουν
χειρότερες και καλύτερες επιλογές. Πρέπει να μάθουμε να επιλέγουμε τις σωστές
μέχρι εκεί που μας το επιτρέπει η τσέπη μας, οι στόχοι και η ανάγκη της
φροντίδας του σώματος που έχει ο κάθε ένας από εμάς. Κάποιος μπορεί να τρώει
βιομηχανοποιημένο βόδι επειδή δεν του το επιτρέπει η τσέπη του ή επειδή δεν τον
νοιάζει η μελλοντική του υγεία. Κάποιος άλλος
μπορεί να καταναλώνει βόδι ελευθέρας βοσκής αν έχει τη δυνατότητα
σκεπτόμενος το μέλλον. Ο κάθε ένας πρέπει να κάνει τις καλύτερες δυνατές
επιλογές μέσα στο πλέγμα των περιορισμών που υπάρχουν!
Η καλύτερη
επιλογή ψαριού λοιπόν είναι η σαρδέλα. Αν τη βαθμολογούσαμε με άριστα το δέκα
θα έπαιρνε 9.5
Ο άγριος σολομός
είναι κοντά στο 9
Ο τόνος κοντά στο
6-7
Ο σολομός ιχθυοκαλλιέργειας
είναι στο 4
Πρέπει να ξέρουμε
από πού προέρχεται η τροφή που τρώμε και επίσης να ξέρουμε τι κατανάλωνε η
τροφή μας πριν καταλήξει στο στομάχι μας. (αν αυτό είναι δυνατό) Δεν πρέπει να
ζούμε στην ψευδαίσθηση να τρώμε σολομό ιχθυοκαλλιέργειας και να νομίζουμε ότι
τρώμε υγιεινά.
Αν δεν υπάρχει
χρήμα είναι καλός και ο σολομός ιχθυοκαλλιέργειας. Κάντε ότι μπορείτε και μην
το σκέφτεστε αν δεν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε πάντα τις σωστές επιλογές.
Τουλάχιστον θα ξέρετε που βαδίζετε. Θα έχετε γνώση πότε τρώτε εντελώς υγιεινά
και πότε η διατροφή σας είναι μέτρια.
Να είστε καλά και
να γυμνάζεστε πάντα με προσοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου