Το γάλα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και θεωρείται μάλιστα είδος πρώτης
ανάγκης.
Τον τελευταίο καιρό, μέσα από το διαδίκτυο διαβάζουμε διάφορες γνώμες για
το γάλα. Σε κάποιες το συστήνουν να είναι μέρος της διατροφής μας ως ένα βασικό
προϊόν και σε κάποιες άλλες είναι απαγορευμένο.
Απ’ όταν είμασταν μικροί οι γονείς, μας παρότρυναν να πίνουμε όλο το γάλα που
βρισκόταν στο φλιτζάνι για να μεγαλώσουμε και να έχουμε γερά κόκαλα. Ισχύει πράγματι
κάτι τέτοιο;
Αρκετά άρθρα στο ίντερνετ αναφέρουν ότι το γάλα τελικά φέρνει αντίθετα
αποτελέσματα στα κόκαλα. Ότι τελικά προκαλεί οστεοπόρωση, επιβραδύνει το μεταβολισμό,
περιέχει πύον, αίμα, ορμόνες, αντιβιοτικά, αυξητικές καρκινογόνες ορμόνες, δεν είναι
οικολογικό, είναι ανθυγιεινό και γενικά είναι κατάλληλο μόνο για τα μοσχαράκια.
Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι σε φτωχές χώρες, όπου το γάλα είναι δυσεύρετο,
η οστεοπόρωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη στους ανθρώπους.
Όπως αναφέρετε σε διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο η πρωτεΐνη Καζεΐνη που
περιέχει το γάλα κάνει το μεταβολισμό μας πιο αργό. Αυτό γίνεται διότι η Καζεΐνη
μπορεί να διασπαστεί στον οργανισμό μέχρι τα τέσσερα μας χρόνια. Η Καζεΐνη
διασπάται με τη βοήθεια της ρεννίνης η οποία παράγεται στον οργανισμό μέχρι τα
τέσσερα μας χρόνια. Μετά η Καζεΐνη δεν μπορεί να διασπαστεί και προκαλεί μόνο
κακό στο μεταβολισμό διότι είναι κολλώδες.
Αυτό δεν ξέρω αν ισχύει και για την Καζεΐνη που πωλείται ως συμπλήρωμα
διατροφής, διότι λογικά οι παραγωγοί των συμπληρωμάτων πρέπει να την διασπούν
με τεχνητό τρόπο.
Όλα αυτά μας προβληματίζουν και δεν ξέρουμε
τι πρέπει να κάνουμε τελικά. Να καταναλώνουμε το γάλα η όχι;
Ρώτησα γιατρούς, διατροφολόγους και άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση ή
οστεοπενία για το τί τους συστήνει ο γιατρός τους για το γάλα. Οι απαντήσεις δεν
με έκαναν να πάψω να προβληματίζομαι. Οι περισσότεροι ήταν κατά του γάλακτος
αλλά ένας σημαντικός αριθμός ήταν υπέρ του γάλακτος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ασθενείς οστεοπενίας που μίλησα μαζί τους και
έκοψαν το γάλα και τα γαλακτοκομικά σε συνδυασμό με τη γυμναστική βελτιώθηκαν
πάρα πολύ και μάλιστα κάποια άτομα ξεπέρασαν το πρόβλημα της οστεοπενίας. Κανένας
από τους ασθενείς που συναναστράφηκα και καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα δεν
το ξεπέρασε τελείως ακόμη.
Αυτό φυσικά μπορεί να ήταν εντελώς συμπτωματικό και να μην έχει καμία σχέση
το γάλα.
Για να μην παρεξηγηθώ, από τη στιγμή που δεν βγήκε κάποια επίσημη
ανακοίνωση ότι το αγελαδινό γάλα προκαλεί κακό στον άνθρωπο, δεν μπορώ εγώ να πω
το αντίθετο. Απλά γράφω αυτό το άρθρο για να μας προβληματίσει και να πειραματιστεί
ο κάθε ένας με τον εαυτό του για να δει αν νιώσει καλύτερα χωρίς γάλα.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα ζωικής προέλευσης με αυτά της βιολογικής
προέλευσης. Γάλα καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας και φουντουκιού. Ιδικά το γάλα
αμυγδάλου σίγουρα θα μας δώσει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα.
Τώρα θα μου πείτε, ότι τα βιολογικά είναι πιο ακριβά από το κανονικό γάλα
και με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις μέρες μας είναι αδύνατο να
τα αγοράσουμε. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Όπως είπαμε για εναλλακτική λύση
το θέλουμε. Κάποιος μπορεί να μην το πίνει καθημερινά. Αν το γάλα τελικά μας προκαλεί
κακό θα δούμε όφελος ακόμη και αν δεν καταναλώνουμε γάλα βιολογικής προέλευσης.
Πρέπει όμως να κάνουμε το πάν για να απορροφά ο οργανισμός το ασβέστιο από τις άλλες
τροφές.
Για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, πρέπει να καταναλώνουμε
άφθονα φρούτα και λαχανικά. Κατά προτίμηση λαχανικά με έντονο χρώμα, π.χ.
κόκκινο, βυσσινί, μοβ, διότι είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη
δόμηση του σκελετού, καθώς και σε φλαβονοειδή, που συμβάλλουν στη δημιουργία
του κολλαγόνου που είναι η βασική δομική πρωτεΐνη των οστών.
Να είστε καλά και πειραματιστείτε λίγο με τη διατροφή και το σώμα σας. Θα σας
κάνει καλό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου