Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Αυγά και χοληστερόλη: Ασπράδι, κρόκος ή και τα δύο;

 
 
 
Δεκάδες εμπεριστατωμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι  η κατανάλωση έως δύο ολόκληρων αυγών ημερησίως από έναν υγιή ενήλικα στα πλαίσια μιας κανονικής σε λιπαρά δίαιτας δεν επηρεάζουν δυσμενώς τα επίπεδα της χοληστερίνης του.

Άλλωστε η διαιτητική χοληστερίνη δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερίνης πλάσματος μιας κι η περισσότερη χοληστερίνη του οργανισμού παράγεται από το συκώτι.

Παρεμπιπτόντως η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό και μόνον οι μεγάλες ποσότητες την κάνουν δυνητικά επικίνδυνη.

Από διαιτητική άποψη τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά είναι που συμβάλλουν  κυρίως στην αύξηση της χοληστερόλης του πλάσματος και  όχι τόσο η χοληστερίνη των τροφών αυτή καθαυτή.

Τόσο η ύπαρξη της λεκιθίνης στον κρόκο όσο και η εξαιρετική σχέση των ακόρεστων προς τα κορεσμένα λιπαρά του κρατούν τη συμβολή του αυγού στην άνοδο της χοληστερίνης πλάσματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τα αυγά ω3 πιστεύω πώς είναι τα καλύτερα και είναι καλό να καταναλώνονται το πρωί διότι δίνουν μία αίσθηση κορεσμού και βοηθούν στην κατανάλωση λιγότερου φαγητού κατά τη διάρκεια της μέρας. 
Είναι καλό, η κατανάλωση τους να συνδυάζεται με φυτικές ίνες διότι έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν τη διαιτητική χοληστερόλη .

Ναι λοιπόν στα αυγά και αν μπορείτε να τρώτε φρέσκα αυγά ποιότητας και όχι τα πιο φθηνά, βιομηχανοποιημένα.
totalfitness-christos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου