Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Τι συμβαίνει στο σώμα κατά την άσκηση




Για να εκτελέσουμε τις καθημερινές μας ασχολίες χρειαζόμαστε ενέργεια. 



Όπως ανέφερα και σε προηγούμενα μου κείμενα η ενέργεια προέρχεται από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, τα οποία περνούμε από τα φαγητά.     



Από αυτές τις δύο πηγές ενέργειας δημιουργείτε το βασικό μόριο που μας παρέχει την ενέργεια που χρειαζόμαστε που είναι αυτό της τριφωσφορικής αδενοσίνης - αδενοσινοτριφωσφορικό οξύ η αλλιώς ATP.

 

Τα λιπίδια, τα αμινοξέα και η γλυκόζη που λαμβάνει ο οργανισμός μας από το φαγητό, μετά από μια πολύπλοκη σειρά αντιδράσεων μετατρέπονται σε τριφωσφορική αδενοσίνη.



Η ένταση που εξασκείτε ο κάθε αθλητής είναι αυτή που καθορίζει το ρυθμό αναπλήρωσης της ATP. Όσο ποιο έντονα εξασκείτε ένας αθλητής τόσο περισσότερη ATP θα παράγει ο οργανισμός του. 



Η ουσία αυτή τροφοδοτεί με ενέργεια τις μυϊκές συστολές/κινήσεις είτε αυτές αφορούν ακούσιες είτε εκούσιες κινήσεις κατά την άσκηση.



Ο εγκέφαλος δίνει εντολή στα μιτοχόνδρια που είναι τα ενδοκυτταρικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, να διασπάσουν το αδενοσινοτριφωσφορικό οξύ, να παράξουν την απαιτούμενη ενέργεια και να τη δώσουν στους μύες όταν έχουν την ανάγκη να εκτελέσουν κάποια άσκηση. 



Πως παράγεται η τριφωσφορική αδενοσίνη ( ATP);



Η ουσία αυτή παράγεται μέσα από τρία ενεργειακά συστήματα.


1. Το σύστημα της φωσφορικής κρεατίνης


2. Την αναερόβια γλυκόλυση ή σύστημα γαλακτικού οξέος

3. Το σύστημα της κυτταρικής αναπνοής

Τα πρώτα δύο ενεργειακά συστήματα είναι αναερόβια, ενώ το τρίτο είναι αερόβιο.


Λίγα λόγια για το κάθε σύστημα:

Το σύστημα της φωσφορικής κρεατίνης

Σχετίζεται με τα φυσικά αποθέματα κρεατίνης στον οργανισμό και την κρεατίνη που προσλαμβάνουμε από τις τροφές.



Τα αποθέματα της φωσφορικής κρεατίνης αρκούν μόνο για 10 λεπτά περίπου όταν ο αθλητής εξασκείται έντονα. 



Όταν τα αποθέματα αυτά εξαντληθούν, ο οργανισμός μας χρισιμοποιεί την επόμενη πηγή ενέργειας που δεν είναι άλλη από την αναερόβια γλυκόλυση.

 

Αυτό το σύστημα διασπά το γλυκογόνο των μυών αλλά και της γλυκόζης που κυκλοφορεί στο αίμα από πρόσφατη κατανάλωση τροφών.



Όταν ο οργανισμός εξαντλήσει τα δύο πρώτα αναερόβια συστήματα και οι ρυθμοί γίνουν πλέον πιο αργοί για τον αθλητή, τότε ενεργοποιείται το αερόβιο σύστημα της κυτταρικής αναπνοής.


Το σύστημα αυτό αποδομεί τα αποθέματα των μακροθρεπτικών συστατικών όπως είναι οι υδατάνθρακες και τα λίπη και σπανιότερα της πρωτεΐνης που προέρχονται από τη λήψη τροφής.


Αυτό το σύστημα μπορεί να δώσει ενέργεια που θα κρατήσει για αρκετές ώρες αλλά είναι αρκετά πιο αργό από τα αναερόβια συστήματα. 



Μόρια απ' όλα τα μακροθρεπτικά στοιχεία και κυρίως από τη γλυκόζη, φθάνουν από διάφορα μέρη του σώματος στα μιτοχόνδρια των μυϊκών κυττάρων όπου μέσα από μια πολύπλοκη σειρά χημικών αντιδράσεων, παράγεται τελικά τριφωσφορική αδενοσίνη.

Τα λιπαρά οξέα, η γλυκόζη και τα αμινοξέα δίνουν κατά συρά την περισσότερη τριφωσφορική αδενοσίνη.



Για τον σκοπό αυτό τα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούν το μεταβολικό μονοπάτι που λέγεται β-οξείδωση ενώ η γλυκόζη και τα αμινοξέα χρησιμοποιούν το μονοπάτι της αερόβιας γλυκόλυσης.



Για πιο ποιοτικές προπονήσεις λοιπόν, πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά διότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο οι προπονήσεις μας θα είναι ανεπαρκείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου