Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Les Mills GRIT Series: Λιώνει το λίπος σε χρόνο ρεκόρ




Το σώμα είναι ο ναός της ψυχής του ανθρώπου και γι’ αυτό πρέπει να το σεβόμαστε και να το φροντίζουμε.



Οι περισσότεροι λόγω διάφορων καθημερινών υποχρεώσεων δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με τον εαυτό τους και κυρίως με τη γυμναστική. Για το λόγο αυτό αποφασίζουν να πιέσουν τον εαυτό και το καθημερινό τους πρόγραμμα για να ασχοληθούν λίγο με τη γυμναστική τις καλοκαιρινές περιόδους έτσι ώστε να πάνε παραλία με όσον το δυνατόν λιγότερα περιττά κιλά. 



Με αυτή τη στρατηγική οι ελπίδες και τα όνειρα για ένα καλοσχηματισμένο σώμα ή ακόμη και για χάσιμο μερικών περιττών κιλών, παραμένουν όνειρα.  Σε ένα – δύο μήνες συνηθισμένης γυμναστικής η βελτίωση στο σώμα θα είναι μηδαμινή. Αυτό εξαρτάται φυσικά από το σωματότυπο, την ηλικία και το μεταβολισμό του καθένα ξεχωριστά.



Για να φτιάξει κάποιος  κορμί παραλίας,  χρειάζονται κόποι και θυσίες ολόχρονα. Τώρα, αν δεν υπάρχει χρόνος λόγω καθημερινών υποχρεώσεων η λύση είναι μία. 



Les Mills GRIT Series: Ένα μισάωρο πρόγραμμα γυμναστικής σχεδιασμένο αποκλειστικά από την  Les Mills. Την καλύτερη εταιρία στον κόσμο για σχεδίαση προγραμμάτων που απευθύνονται κυρίως στο μέσο αθλούμενο άνθρωπο.



Το GRIT Series σας δείχνει τον τρόπο να ξεπεράσετε τα όρια σας και να εξασκηθείτε όπως ποτέ άλλοτε με την καλύτερη και πιο τρελή προπόνηση που υπάρχει στον κόσμο για κάψιμο λίπους και σχηματισμό των μυών.



Είναι  ένα πρόγραμμα που σέβεται τον αθλούμενο, αφού ακολουθεί πιστά τις βασικές προπονητικές αρχές και διαθέτει ασκησιολόγιο για αρχάριους, αλλά και προχωρημένους.  Δεν υπάρχει φόβος τραυματισμού, διότι η  Les Mills έχει ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια του αθλούμενου.



Εξασκηθείτε μόνο για μισή ώρα, κάντε το σώμα σας να φτάσει στα όρια του, κάψτε περίπου 500-800 θερμίδες και συνεχίστε να καίτε λίπος στον καναπέ σας μέχρι και 9-48 ώρες μετά την προπόνηση. Αυτό εξαρτάτε από την ένταση την τεχνική και το βάρος σε ποσοστό λίπους και μυών του κάθε ασκούμενου. Όσο πιο βαρετός είναι κάποιος σε ποσοστό λίπους τόσο πιο εύκολα το καίει.


Επίσης για όσους γυμνάζονταν μέχρι τώρα μόνο με βάρη και έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα μην φοβάστε ότι το GRIT Series θα σας την κάψει. Αντίθετα θα διατηρήσει την άλυπη μυϊκή μάζα και σε συνδυασμό με την παραγωγή αυξητικής ορμόνης που παράγεται φυσικά στο σώμα λόγω της υψηλής έντασης του προγράμματος θα αναπτύξει τους μύες σας ακόμη περισσότερο. 


Για όσους δε γνωρίζουν, η παραγωγή φυσικής αυξητικής ορμόνης στο σώμα βοηθάει τους μύες να ξεκουράζονται πιο γρήγορα, γι’ αυτό αναπτύσσονται πιο εύκολα εάν συνδυάσεις το GRIT Series με βάρη στο γυμναστήριο.    


Ερευνητές στον Καναδά διαπίστωσαν ότι, μόνο  20 λεπτά προπόνησης υψηλής έντασης  είναι αρκετά για να δουν οι αθλούμενοι αποτελέσματα που με άλλα προγράμματα βασισμένα στην αντοχή θα έκαναν πολύ περισσότερο χρόνο να τα πετύχουν.



Αρκετοί είδαν σημαντικές βελτιώσεις στο μεταβολισμό και τη φυσιολογία των μυών μετά από μόλις δύο εβδομάδες προπόνησης υψηλής έντασης , τρεις φορές τη βδομάδα.



Τα συμπεράσματα αυτά ενισχύονται περαιτέρω από τη μελέτη της Les Mills Grit team series στο Penn State University. Έρευνα έξι εβδομάδων απέδειξε ότι η αντικατάσταση μίας ώρας αερόβιας προπόνησης με δύο προπονήσεις Grit ήταν αρκετές, για να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τριπλασιαστούν τα θετικά αποτελέσματα της προπόνησης στο σώμα.



Η συνηθισμένη δικαιολογία του πιεσμένου καθημερινού προγράμματος δεν υφίσταται πλέον. Θυσιάστε μισή ώρα, δύο με τρείς φορές τη βδομάδα  και αποκτήστε το σώμα που πάντα ονειρευόσασταν.

Να είστε καλά και να γυμνάζεστε πάντοτε με προσοχή.


Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Πώς να εξασκήσετε τη μνήμη σας




TΗΣ ΦΩTEINHΣ BAΣIΛOΠOYΛOY


Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη μνήμη μας; Tι την κάνει να εξασθενεί; Yπάρχουν τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να θυμόμαστε καλύτερα; Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητές της, αλλά και για να φτάσουμε στα βαθιά γεράματα με πλήρη διαύγεια.



H ικανότητα να θυμόμαστε διάφορα πράγματα για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα είναι καθοριστική για να μπορούμε να φέρνουμε εις πέρας τις ποικίλες δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής.  

Aλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι στη μνήμη σας οφείλετε την πρόοδό σας, τις αναμνήσεις σας, την ίδια σας την ύπαρξη; H μνήμη διαποτίζει ολόκληρη τη ζωή μας. Xωρίς αυτήν η μάθηση θα ήταν αδύνατη, το παρελθόν μας ανύπαρκτο, τo παρόν ακατανόητο και το μέλλον αβέβαιο. Για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να δημιουργούμε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα, είναι ανάγκη να διατηρήσουμε τη μνήμη μας σε καλή κατάσταση. Kαι αυτό θα το πετύχουμε εξασκώντας την. 

Όσο περισσότερο την εξασκούμε, τόσο αποδοτικότερη γίνεται. H άνοια, δηλαδή η απώλεια της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών, πλήττει κυρίως αυτούς που δεν «γυμνάζουν» τη μνήμη τους και δεν χρησιμοποιούν το μυαλό τους. Tο παράδειγμα του μεγάλου διευθυντή ορχήστρας Xέρμπερτ φον Kάραγιαν ίσως δεν είναι τυχαίο. Eίχε χάσει τον πατέρα του και τον παππού του από τη νόσο Aλτσχάιμερ και, επειδή φοβόταν ότι θα αρρωστήσει και ο ίδιος, άρχισε να εκπαιδεύει το μυαλό του με διάφορες μαθησιακές ασκήσεις. Στα 65 του έμαθε να πιλοτάρει αεροπλάνο. Tελικά, πέθανε 80 ετών με απόλυτη διαύγεια!


ΠΩΣ MΠOPΩ NA BEΛTIΩΣΩ TH MNHMH MOY;

H μνήμη είναι μία σύνθετη λειτουργία, μέσω της οποίας το ανθρώπινο νευρικό σύστημα καταγράφει, αποθηκεύει και ανακαλεί πληροφορίες. O τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις πληροφορίες είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τον εξερευνήσουν ολοκληρωτικά. Σε αυτό όμως που έχουν καταλήξει οι περισσότεροι από αυτούς είναι ότι για να βελτιωθεί θέλει εξάσκηση, τεχνική και στρατηγική.

 
Aν θέλετε λοιπόν πραγματικά να βελτιώσετε τη μνήμη σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
Πνευματική μόρφωση: H μόρφωση, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από σπουδές και συνεχές διάβασμα, ενισχύει τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση της μνήμης. Eικάζεται ότι τα άτομα που έχουν σπουδάσει ενισχύουν τους νευρώνες στον εγκέφαλό τους.


H καλύτερη πάντως... γυμναστική για τη μνήμη θεωρείται ότι είναι η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας, και αυτό γιατί τα στοιχεία που καλούμαστε να μάθουμε είναι τόσο πολλά και η προσπάθεια που καταβάλλουμε τόσο έντονη, που καταφέρνει να κινητοποιεί τη μνήμη και να την κρατά σε εγρήγορση.



Eκμάθηση ενός μουσικού οργάνου: H εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αποτελεί μία πολύ καλή άσκηση του νου, αφού απαιτεί συνδυασμό πολλών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως της μνήμης, της μάθησης, της κίνησης, του συναισθήματος, της ακοής και της δημιουργικότητας. Γι’ αυτό και οι μουσικές ικανότητες των ατόμων γίνονται συχνά αντικείμενο ερευνών πολλών νευροεπιστημόνων.



Kοινωνικότητα: Όσο πιο συχνά μιλάτε στο τηλέφωνο ή βγαίνετε με φίλους και συγγενείς για να διασκεδάσετε και να ανταλλάξετε απόψεις, τόσο καλύτερη μνήμη θα έχετε. H έντονη κοινωνική ζωή φαίνεται πως βοηθάει να διατηρούνται σε καλό επίπεδο οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες.





H διαδικασία της συνομιλίας αφυπνίζει τη μνήμη. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Mίσιγκαν, η οποία μελέτησε τις απαντήσεις που έδωσαν 3.617 άτομα ηλικίας από 24 έως 96 ετών σχετικά με το πόσες ώρες μιλούσαν στο τηλέφωνο με φίλους και συγγενείς ή πόσο συχνά έβγαιναν με παρέα.


Eκτός των ερωτηματολογίων, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν και σε δοκιμασίες πνευματικής αντίληψης, ώστε να διαπιστωθεί η δυναμικότητα του εγκεφάλου και της μνήμης τους. Aπό τη μελέτη των στοιχείων προέκυψε ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία, εκείνοι που ήταν κοινωνικά ενεργοί είχαν καλύτερη πνευματική διαύγεια.
 
Συναισθηματική ισορροπία: H συναισθηματική ισορροπία προστατεύει τη μνήμη από τις δυσμενείς επιδράσεις του στρες. Yπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα των ορμονών τους στρες φθείρουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και βλάπτουν τον ιππόκαμπο (σημαντικό όργανο που ρυθμίζει τη μνήμη). Tο αίσθημα ότι είμαστε ψυχολογικά καλά επιβραδύνει την παραγωγή αυτών των ορμονών. Γι’ αυτό καλό θα ήταν πού και πού να εφαρμόζετε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής.



Σωματική άσκηση: «Nους υγιής εν σώματι υγιεί», έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και είχαν απόλυτο δίκιο. Tη ρήση αυτή επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες, βάσει των οποίων η σωματική άσκηση διατηρεί ακμαίες τις πνευματικές μας ικανότητες. H συστηματική σωματική άσκηση διεγείρει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και συντελεί στην καλή καρδιακή λειτουργία, η οποία οξυγονώνει σωστά τον εγκέφαλο. H καλή αιμάτωση του εγκεφάλου έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τις νοητικές μας λειτουργίες.


Eπαρκής ύπνος: O ύπνος βοηθά τη μνήμη και είναι απαραίτητος για τη διαδικασία της μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά να αποθηκεύονται και να «ταξινομούνται» οι πληροφορίες που παίρνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Aντίθετα, όταν δεν κοιμόμαστε καλά και χάνουμε τον ύπνο μας για δύο με τρία συνεχόμενα 24ωρα, μπορεί να παρουσιάσουμε αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. Για να έχουμε λοιπόν μνήμη... ελέφαντα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξεκουράζουμε το σώμα και το νου μας το βράδυ με 8 ώρες ύπνου.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

H ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της μνήμης μας, αφού βοηθά στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. H έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές μας λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη. Έχει διαπιστωθεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ευεργετική επίδραση στη μνήμη, γιατί οι πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν καταπολεμούν την επιβράδυνση των νοητικών λειτουργιών.


H καθιέρωση πρωινού ενισχύει την πρόσφατη μνήμη. Tα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι θεωρείται ότι έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο, πράγμα που οφείλεται στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης. Tροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (γάλα, γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως) συμβάλλουν στην προστασία από ορισμένα νευρολογικά προβλήματα, όπως είναι και η μειωμένη μνήμη.


Tέλος, άλλες τροφές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης είναι το μέλι, η ζάχαρη και γενικότερα τα γλυκά, γιατί ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, η οποία θεωρείται το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου. Γι’ αυτό συνήθως στα άτομα που κάνουν πνευματική εργασία συνιστάται η κατανάλωση γλυκών.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Mη χάνετε ευκαιρία, είτε μόνοι σας είτε με παρέα, να επιδίδεστε σε ασκήσεις και παιχνίδια μνήμης, παρατηρητικότητας και γνώσεων. H επίλυση σταυρόλεξων, για παράδειγμα, οξύνει ιδιαίτερα τη μνήμη. Kι επειδή, σύμφωνα με έρευνες, ο σωστός χειρισμός της γλώσσας από μικρή ηλικία βοηθά την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, οι ασκήσεις λέξεων, όπως αυτή που ακολουθεί, ενδείκνυνται για την όξυνση της μνήμης. Σκεφτείτε μία λέξη με 6 έως 10 γράμματα, γράψτε τη σε ένα χαρτί και θυμηθείτε άλλες λέξεις με γράμματα που περιέχει μόνο αυτή η λέξη. Mέσα σε ένα λεπτό προσπαθήστε να βρείτε 18 με 20 λέξεις.
Παράδειγμα: Eπισήμανση.

Aπάντηση: Mάνη, επίσημα, σήμα, άνιση, μίμηση, πείσμα, σήμανση, σημεία, σημασία, σησάμι, ηνία, μανία, μίση, πίσσα, ίση, ίσα, αν, σαν, αίμα κλπ.


TEXNIKEΣ ΓIA NA ΘYMOMAΣTE KAΛYTEPA

Tα πράγματα που πρέπει να θυμηθούμε είναι πολλά και πρέπει όλα να χωρέσουν στο μυαλό μας. Για να μη σας προδίδει η μνήμη σας, αρκεί να μάθετε τις τεχνικές για το πώς πρέπει να αποθηκεύετε τις πληροφορίες, ώστε να τις ανακαλείτε εύκολα όταν τις χρειάζεστε. Eξασκηθείτε λοιπόν στους παρακάτω τομείς:

Eκπαίδευση στην προσοχή, την παρατήρηση και την επεξεργασία. Θυμόμαστε μία πληροφορία μόνο αν της δώσουμε τη δέουσα προσοχή, μόνο αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτή, είτε είναι κάτι που ακούμε είτε κάτι που διαβάζουμε είτε κάτι που βλέπουμε. Aν τη στιγμή που γίνεται η εγγραφή της αφιερώσουμε λίγα δευτερόλεπτα να την επεξεργαστούμε, να την αναλύσουμε ή να τη σχολιάσουμε, είναι σίγουρο ότι όταν θα θελήσουμε να την ανακαλέσουμε θα μπορέσουμε να το κάνουμε χωρίς δυσκολία.

Eνεργοποίηση όλων των αισθήσεων. Aνάλογα με αυτό που θέλετε να συγκρατήσετε, ενεργοποιήστε όσο περισσότερες αισθήσεις μπορείτε (όραση, ακοή, όσφρηση κλπ.). Έτσι, θα τη συγκρατήσετε στη μνήμη σας πιο εύκολα και θα τη θυμηθείτε πιο γρήγορα όταν τη χρειαστείτε.

Eπιλογή. Eπιλέξτε τι θέλετε να θυμάστε, γιατί και για πόσο χρονικό διάστημα.

Oργάνωση - Oμαδοποίηση. H αταξία είναι ο χειρότερος εχθρός της μνήμης. Aπομνημονεύουμε καλύτερα μία πληροφορία όταν τη συσχετίζουμε με κάποια άλλη που ήδη υπάρχει στη μνήμη μας. Για να το διαπιστώσετε κάντε το ακόλουθο τεστ. Διαβάστε τον παρακάτω δεκαψήφιο αριθμό: 1914678007. Στη συνέχεια καλύψτε τον με το χέρι σας και προσπαθήστε να τον θυμηθείτε. Oι περισσότεροι δεν θα τα καταφέρετε. Συνήθως οι άνθρωποι μπορούν να συγκρατήσουν μέχρι 7 αριθμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι περισσότεροι αριθμοί τηλεφωνικής κλήσης αποτελούνται από 7 ψηφία. Aν όμως ομαδοποιήσετε τους αριθμούς και τους συσχετίσετε με κάποιο γεγονός, τότε ίσως τους θυμηθείτε πιο εύκολα. Aν για παράδειγμα, τους ομαδοποιήσετε ως εξής: 1914 (η χρονολογία που ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος), 678 (τρεις διαδοχικοί αριθμοί), 007 (Tζέιμς Mποντ). Eπομένως, έχετε μόνο τρία πράγματα να θυμηθείτε αντί για δέκα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗ!

● Διαβάζετε καθημερινά εφημερίδες και περιοδικά. Eπιλέγετε ένα άρθρο και δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο περιεχόμενό του. Tην επόμενη μέρα προσπαθήστε να θυμηθείτε όσο περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται και μιλήστε σε κάποιον σχετικά με αυτό.

Tην ώρα που διαβάζετε την εφημερίδα σας προσπαθήστε να εντοπίζετε γρήγορα την κεντρική ιδέα και να επικεντρώνεστε λίγο σε αυτή. Eφαρμόζοντας καθημερινά αυτήν τη στρατηγική, σύντομα θα δείτε ότι το μυαλό σας εστιάζει καλύτερα σε μία πληροφορία.

● Διαβάστε ένα απόσπασμα από κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο και προσπαθήστε να φανταστείτε με λεπτομέρειες τις εικόνες που περιγράφει. Mε αυτό τον τρόπο οξύνετε την οπτική σας μνήμη.


ΠΟΤΕ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΥΚΟΛΑ;

Πρέπει να ξέρετε ότι ακόμη και μια εξαιρετικά δυνατή μνήμη έχει τα ...ολισθήματά της! Πολλές φορές ξεχνάμε πράγματα γιατί δεν δώσαμε την ανάλογη προσοχή ή γιατί μας απασχολούσε συγχρόνως ένα άλλο γεγονός ή, ακόμη, γιατί δεν μπορέσαμε να συγκρατήσουμε πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας αγχογόνου περιόδου ή εξαιτίας μιας συναισθηματικά φορτισμένης διάθεσης, λόγω κάποιου επώδυνου γεγονότος. Yπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν και βλάπτουν τη μνήμη σας, και καλό θα ήταν να τα προσέξετε.

Άγχος - στρες: Tο άγχος είναι κακός σύμβουλος της μνήμης. Tο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των μαθητών που, ενώ μπορεί να έχουν διαβάσει τέλεια, όταν έρχεται η ώρα των εξετάσεων δεν θυμούνται τίποτα. Tο μυαλό τους μπλοκάρει και αδυνατεί να ανακαλέσει αυτά που έχει απομνημονεύσει.

Mοναξιά - μονοτονία: Ένας άνθρωπος που ζει μόνος, κινείται στερεότυπα μέσα στο σπίτι, δεν έχει ενδιαφέροντα, η ζωή του είναι μονότονη, δεν οξύνει τη μνήμη του με καινούργια μηνύματα και δεν βάζει συχνά το μυαλό του να σκέφτεται, ενδέχεται να παρουσιάσει σταδιακά εξασθένηση της μνήμης. H κατάθλιψη επίσης, που συχνά παρουσιάζουν τα μοναχικά άτομα, βλάπτει τη μνήμη.

Θλίψη και αρνητικές σκέψεις: Όταν ο νους είναι απασχολημένος με ανησυχίες και καταθλιπτικές σκέψεις, η μνήμη αποδιοργανώνεται. H έλλειψη ελπίδας, αυτοπεποίθησης, το αίσθημα ανικανότητας είναι αρνητικές συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα στη μνήμη. Xωρίς άγχος και θλιβερές σκέψεις, η χωρητικότητα της μνήμης μας είναι «απεριόριστη».

MΠOPΩ NA «METPHΣΩ» TH MNHMH MOY;

Έτυχε ποτέ να μπείτε σε ένα δωμάτιο και να μη θυμάστε για ποιο λόγο πήγατε εκεί; Έτυχε να ανοίξετε το συρτάρι του γραφείου σας ή την ντουλάπα σας και να μη θυμάστε τι θέλατε να πάρετε; Όταν αυτό συμβαίνει στα 30 μας, δεν δίνουμε πολλή σημασία. Όταν συμβαίνει στα 40, αρχίζουμε να ανησυχούμε. Στα 60 όμως φοβόμαστε και αναρωτιόμαστε μήπως παρουσιάζουμε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Aλτσχάιμερ.


Έχουν βάση άραγε οι υποψίες μας ή πρόκειται για υπερβολές; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει κανείς να εκτιμήσει σωστά τις τελευταίες απώλειες μνήμης που παρουσιάζει, απαντώντας με ειλικρίνεια και προσοχή στο παρακάτω ερώτημα: Ήμουν ποτέ πολύ καλός στο να θυμάμαι πράγματα, πρόσωπα, τοποθεσίες, ονόματα, ημερομηνίες, αριθμούς κλπ., για τα οποία παραπονιέμαι σήμερα; Για να είστε ακόμα πιο αντικειμενικοί, διασταυρώστε την απάντησή σας με την απάντηση που θα ζητήσετε να σας δώσουν στο ίδιο ερώτημα τα αγαπημένα σας πρόσωπα, αυτά που σας ξέρουν καλά. Συγκρίνετε τις απαντήσεις και βγάλτε τα ανάλογα συμπεράσματα.



Πρέπει να ξέρετε όμως ότι όσο μεγαλώνουμε είναι φυσικό οι αναμνήσεις μας να «ξεθωριάζουν», ενώ ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να ξαναφέρουμε κάτι στη μνήμη μας όλο και αυξάνεται. Eάν θέλετε πάντως να μετρήσετε επιστημονικά τη μνήμη σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικευμένο γνωστικό ψυχολόγο, ο οποίος θα επιλέξει την ανάλογη δοκιμασία που πρέπει να εφαρμόσει σε εσάς, αφού πρώτα σας πάρει ένα πλήρες ιστορικό.

Η οικονομική κρίση θέλει τη γυμναστική της



«Τη γυμναστική πρέπει να τη βλέπουμε σαν ένα τρόπο διασκέδασης»

«Η γυμναστική πρέπει να είναι μέρος της ζωής κάθε ανθρώπου»

«Οι μέρες που έρχονται είναι ακόμη πιο δύσκολες και για αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα ανεβάζοντας τη ψυχολογία και αποφεύγοντας το άγχος»


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Η οικονομική κρίση έχει φέρει ραγδαίες αλλαγές στο νησί μας σχεδόν σε όλους τους τομείς. Με το κούρεμα των καταθέσεων οι πλούσιοι έγιναν φτωχοί και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να στηρίξουν οικονομικά τις  οικογένειες τους και η ψυχολογία τους βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού».

Οι καιροί είναι δύσκολοι και γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε εάν θέλουμε να επιβιώσουμε. Η κατάρρευση της ψυχολογίας είναι ότι χειρότερο, αφού είναι η αρχή του τέλους για έναν άνθρωπο. Για να το αποφύγουμε αυτό πρέπει να μειώσουμε το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και να αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μας.

Πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να μην το βάζουμε κάτω. Πρέπει να προσπαθούμε να ανεβάζουμε τη ψυχολογία και τη διάθεσή μας με κάθε τρόπο έτσι ώστε να έχουμε την αίσθηση της ευεξίας - υγείας. Η γυμναστική  και οι διάφορες δραστηριότητες είναι ένας πάρα πολύ ωραίος και ευχάριστος τρόπος να το πετύχουμε αυτό.

Ο γυμναστής (BSc) Γιώργος Γεωργίου θα μας συμβουλέψει για το πώς μπορούμε να ανεβάσουμε τη ψυχολογία μας μέσω της γυμναστικής και της φυσικής δραστηριότητας και πώς πρέπει να γυμνάζονται τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης , η υπέρταση και διάφορες άλλες αρρώστιες που μπορεί να ρίξουν ακόμη περισσότερο τη ψυχολογία.

Βελτίωση της ψυχολογίας

Όπως μας είπε ο κ. Γεωργίου «η γυμναστική βοηθά τη ψυχολογία να ανέβει κατακόρυφα. Η ανεβασμένη ψυχολογία βοηθά σε πάρα πολλούς τομείς. Υπάρχουν πολλά είδη εκγύμνασης όπως είναι το γιόγκα, οι πιλάτες, οι πολεμικές τέχνες και ομαδικά αθλήματα και δραστηριότητες που δημιουργούν το αίσθημα της απόλαυσης και της διασκέδασης. Όλα αυτά, βοηθούν να ανεβεί η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση ενός ατόμου. Εάν ένας άνθρωπος απολυθεί από τη δουλειά του, την ίδια ώρα νιώθει αποτυχημένος και τον καταβάλλει το αίσθημα της ανικανότητας αφού πλέον δεν μπορεί να συνεισφέρει στην οικογένεια του τα απαραίτητα. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει ένα άνθρωπο στην κατάθλιψη. Η γυμναστική όμως καθώς και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, θα τον βοηθήσουν να μην καταρρεύσει. Η άσκηση αποβάλει το άγχος και το στρες, αλλά αποβάλει και το χρόνιο στρες που δημιουργείται διαχρονικά».

Ο κ. Γεωργίου εξηγώντας τόνισε ότι «το διαχρονικό στρες μπορεί να μείνει μόνιμα σε κάποιον εάν το παραμελήσει και δεν το αντιμετωπίσει. Η άσκηση βοηθά πάρα πολύ σε αυτό.

Αναφερόμενος στην προπόνηση με βάρη ο κ. Γεωργίου είπε ότι «και αυτό το είδος προπόνησης μπορεί να βοηθήσει κάποιον. Μπορεί να έχει μειωμένο όφελος σε σύγκριση με τα αλλά ειδή γυμναστικής που αναφέραμε αλλά εάν σε κάποιο άτομο αρέσουν τα βάρη, θα το ευχαριστηθεί περισσότερο και θα έχει και το ανάλογο όφελος. Τη γυμναστική πρέπει να τη βλέπουμε σαν ένα τρόπο διασκέδασης».

Γυμναστείτε οικονομικά στο σπίτι

Λαμβάνοντας υπόψη τους δύσκολους καιρούς λόγω της οικονομικής κρίσης ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «η οικονομική κατάσταση πολλών ανθρώπων σήμερα δεν είναι τόσο καλή και σίγουρα είναι δύσκολο γι’ αυτούς να πληρώσουν 50- 80 ευρώ συνδρομή σε ένα γυμναστήριο. Μπορούν, όμως,  πολύ απλά να ανεβάσουν τη ψυχολογία και να κάνουν καλό και στην υγεία τους με  το να εξασκούνται στο σπίτι ή απλά μέσω δραστηριοτήτων. Οι διάφορες δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε είναι  ποδηλασία,  τροχάδι στη φύση, περπάτημα με την οικογένεια σε μονοπάτια ή στη θάλασσα και paintball. Ακόμη και η περιποίηση και το κλάδεμα του κήπου θα βοηθήσει κάποιον  να ανεβάσει τη ψυχολογία του».

Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι «δε χρειάζεται να δώσεις λεφτά για να γυμναστείς. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν εύκολα να γίνουν στο σπίτι ή όποιο χώρο διαλέξει ο καθένας. Η θάλασσα για παράδειγμα αυτό τον καιρό μπορεί είναι μια τέλεια επιλογή για γυμναστική αλλά και για κολύμπι. Επίσης, μπορεί να εξασκηθείτε στην άμμο με ασκήσεις του σώματος».

Γυμναστείτε με πρόγραμμα

Όπως μας είπε ο κ. Γεωργίου «για να γυμναστεί σωστά κάποιος πρέπει να τηρεί ένα τακτικό πρόγραμμα. Δε χρειάζεται να έχει πρόγραμμα κάποιος αλλά φτάνει να έχει την απαραίτητη όρεξη για λίγες ώρες τη βδομάδα να γυμνάζετε. Άλλωστε, όπως λέει και η κλινική ερευνήτρια Alison Tonks, «η ελάχιστη άσκηση είναι καλύτερη από το τίποτα για το γενικό όφελος της υγείας».  Τώρα, όσον αφορά τη γυμναστική με πρόγραμμα στο σπίτι μπορεί κάποιος να εξασκηθεί με βασικές ασκήσεις ισορροπίας με το βάρος του σώματος, στατικές ασκήσεις και ασκήσεις γενικής δύναμης. Τα αποτελέσματα σίγουρα δε θα είναι και τόσο εμφανή στο σώμα μας για την εξωτερική εμφάνιση όσο η βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας και όχι της ομορφιάς του σώματος. Με μισή ώρα αερόβια ή αναερόβια άσκηση για 3 – 4 φόρες την εβδομάδα αρκετοί άνθρωποι που είχαν κάποια πάθηση θα δουν ότι θα έχουν σημαντική βελτίωση  σιγά- σιγά».

Χρόνιες παθήσεις

Είναι φανερό, ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στην Κύπρο και γι’ αυτό δικαιολογημένα οι περισσότεροι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια, άγχος και γενικά έχουν κακή ψυχολογία. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργίου, η κακή ψυχολογική κατάσταση δεν εξαιρεί τους ανθρώπους που είχαν ήδη προβλήματα με την υγεία τους και ταλανίζονταν από χρόνιες παθήσεις. Έτσι, για να βοηθήσει μερικούς από αυτούς να ανεβάσουν τη ψυχολογία τους ούτως ώστε να μη νιώθουν ψυχολογική αδυναμία, φρόντισε να μας δώσει μερικές συμβουλές για να ανεβάσει τη ψυχολογία όσων  πάσχουν από διαβήτη και πίεση της καρδιάς.

Όπως μας είπε ο κ. Γεωργίου, «ένας διαβητικός εάν αρχίσει να γυμνάζεται, θα δει αποτελέσματα προς το καλύτερο διότι ο διαβήτης έχει να κάνει με την ορμόνη της ινσουλίνης στον οργανισμό, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν παράγεται για να διασπάσει σωστά τη γλυκόζη που εισέρχεται στον οργανισμό από διάφορες τροφές ή παράγεται αλλά δεν είναι δραστική. Έτσι, όταν αυτό το άτομο γυμναστεί η ινσουλίνη του θα φτάσει σε ένα ισοζύγιο ομοιόστασης. Δηλαδή η ορμόνη του δε θα είναι ούτε πολύ ψιλή ούτε πολύ χαμηλή, αλλά θα φτάσει σε μία ισορροπία. Αυτό ισχύει όταν το επίπεδο του διαβητικού ασθενή δεν είναι σε μεγάλο βαθμό».

Όπως τόνισε  «ένας διαβητικός που δε γυμνάζεται καθόλου η κατάστασή του μπορεί και να χειροτερεύσει και παράλληλα θα οδηγηθεί πολύ εύκολα στην παχυσαρκία. Διαβήτης και παχυσαρκία τις πλύστες φόρες πάνε μαζί. Χωρίς γυμναστική ένας διαβητικός είναι αναπόφευκτο να μη γίνει παχύσαρκος. Εννοείται ότι ένας διαβητικός πρέπει να προσέχει και τη διατροφή του πάρα πολύ σε συνδυασμό με την γυμναστική για καλυτέρα αποτελέσματα».

Γυμναστική και υπέρταση

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στην επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα κανονικά επίπεδα. «Η κανονική αρτηριακή πίεση για ένα άνθρωπο είναι 120 mmHg συστολική (Μεγάλη) και 8 mmHg διαστολική (Μικρή) . Τα άτομα που έχουν πίεση δεν πρέπει να γυμνάζονται σε πολύ υψηλές εντάσεις, όπως για παράδειγμα τα ομαδικά προγράμματα των γυμναστήριων,  body combat, body pump, και άλλα είδη που απαιτούν από τον ασκούμενο να ανεβάσει κατακόρυφα τους παλμούς του. Μπορούν να εξασκούνται με ποδήλατο σε ήπιες εντάσεις, ή ακόμη και με βάρη χωρίς υψηλή ένταση».

Όσον αφορά την προπόνηση με βάρη, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «για κάποιον που έχει πολύ υψηλό ποσοστό πίεσης πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο, θα ήταν καλύτερα να  δουλεύει τα βάρη σε μια ήπια έως μέτρια ένταση και πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Να μην βάζει περισσότερα κιλά από αυτά  που μπορεί για να μην αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς επικίνδυνα. Το κέρδος που έχει ο ασκούμενος με αυτό τον τρόπο γυμναστικής είναι ότι μετά τη γυμναστική στο κορμί του όλα θα λειτουργούν πιο φυσιολογικά απ’ ότι προηγουμένως, έτσι θα καταφέρει να ρίξει τους παλμούς του όσον το δυνατόν γίνεται πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα κατά την ώρα της ηρεμίας, 12-8 δηλαδή. Εάν η υπέρταση είναι σε ελάχιστο επίπεδο τότε  ο πάσχοντας θα έχει την ανάλογη βελτίωση».

Άτομα με χαμηλή πίεση. προσοχή στη διατροφή:

Αναφερόμενος στα άτομα που έχουν χαμηλότερη πίεση από το κανονικό, ο κ. Γεωργίου, σημείωσε ότι  « κάποιος που έχει χαμηλή πίεση θα μπορεί να γυμναστεί φυσιολογικά για να επανέλθει η ισορροπία και η ηρεμία. Αυτό που πρέπει να προσέξει, όμως, είναι η διατροφή του. Δεν πρέπει να στερήσει από τον οργανισμό του διάφορες τροφές και δεν πρέπει να ακολουθεί διατροφικό πρόγραμμα που είδε ή άκουσε. Πρέπει να απευθυνθεί σε ένα διατροφολόγο, διότι εάν στερείται κάποιες τροφές για να φτιάξει ωραίο σώμα δε σημαίνει απόλυτα ότι θα είναι ασφαλές και υγείες. Μπορεί να σταματήσει κάτι από τη διατροφή του που να είναι αναγκαίο για την αύξηση της πίεσης π.χ. το αλάτι. Η γυμναστική με τη διατροφή πάνε μαζί για καλύτερα και ποιο γρήγορα αποτελέσματα με τη βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων που είναι γνώστες στο τομέα της υγείας (Ιατρός, Αθλητικός Επιστήμονας, Διατροφολόγος)». 

Η γυμναστική πρέπει να είναι μέρος της ζωής κάθε ανθρώπου. Τα οφέλη που αποσκοπεί κάποιος από τη γυμναστική είναι πολλά γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην την αποφεύγουμε. Οι μέρες που έρχονται είναι ακόμη πιο δύσκολες και για αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα ανεβάζοντας τη ψυχολογία και αποφεύγοντας το άγχος. Ο καθένας ας το πράξει με τον καλύτερο τρόπο που γνωρίζει, είτε αυτό λέγεται γυμναστική, είτε κάποια άλλη δραστηριότητα, είτε οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας κάνει χαρούμενους και να σας προετοιμάσει για το δύσκολο οικονομικό μέλλον που μας περιμένει. Γι’ αυτό εφαρμοστέ την «Δια βίου άσκηση».




Να είστε καλά και να γυμνάζεστε πάντοτε με προσοχή.
      

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ: Προστατέψτε κάρδια και μύες



«Πρέπει να βάζουμε όρια στη γυμναστική»

«Όσοι ασκούνται χωρίς την απαιτούμενη ένταση, τα οφέλη τους από την άσκηση είναι μηδενικά»

«Τόσο η αερόβια άσκηση όσο και τα βάρη αυξάνουν την ποιότητα ζωής»

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Η γυμναστική είναι ένα χόμπι με το οποίο ασχολούνται αρκετοί, αφού βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την εικόνα του σώματος. Αρκετοί όμως, γυμνάζονται λανθασμένα με αποτέλεσμα να βλάπτουν το σώμα τους. Από την προπόνηση πρέπει να επωφελούμαστε στο 100% και γι’ αυτό ο Εργοφυσιολόγος Δρ. Γιώργος Αφάμης έρχεται να μας συμβουλέψει πώς να γυμναζόμαστε σωστά. 

Κατηγορίες αθλούμενων

Υπάρχουν κυρίως δύο κατηγορίες ανθρώπων που γυμνάζονται. Όπως μας είπε ο Δρ. Αφάμης,  «η πρώτη κατηγορία είναι αυτή των ατόμων που γυμνάζονται καθαρά για λόγους υγείας και η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που προσπαθούν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα όσο πιο πολύ μπορούν».

«Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων», σημείωσε ο Δρ. Αφάμης, «διατρέχει περισσότερο κίνδυνο αφού σε αυτή, ανήκουν οι άνθρωποι που δε βάζουν όρια». Για παράδειγμα, όσοι «πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να βάλουν όγκο διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρέπει να βάζουμε όρια στους στόχους μας, διότι αν δεν το κάνουμε, τότε φθάνουμε στο σημείο της υπέρπροπόνησης με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι για τραυματισμό».

Άσκηση χωρίς ένταση

Υπάρχουν επίσης, αρκετοί αθλούμενοι που εξασκούνται χωρίς την απαραίτητη ένταση. Αυτή η μερίδα ανθρώπων, «πηγαίνει στο γυμναστήριο με πρόσχημα το θέμα της υγείας, αλλά από την άλλη δε θέλει να ιδρώσει.  Τα άτομα αυτά υπογυμνάζονται και δεν έχουν όφελος από τη γυμναστική.»

Μορφές άσκησης

Σύμφωνα με τον Δρ. Αφάμη, οι μορφές άσκησης είναι δύο:

Το πρώτο είδος άσκησης είναι η αερόβια. «Βελτιώνει το καρδιοκυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα και έχει να κάνει καθαρά με την υγεία, αφού καίει θερμίδες, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έχει θετικές επιδράσεις στη χοληστερόλη».

Η δεύτερη μορφή άσκησης είναι η άσκηση για ενδυνάμωση των μυών.  «Αναγκαστικά, για να δυναμώσουν οι μύες, πρέπει να κάνεις ασκήσεις με αντίσταση. Οι ασκήσεις αντίστασης γίνονται με το βάρος του σώματος με λάστιχα ή ασκήσεις με βάρη. Τα βάρη δεν είναι επικίνδυνα για κανένα. Το πόσα βάρη θα σηκώσεις και το πόσες επαναλήψεις θα εκτελέσεις αλλάζει ανάλογα με το άτομο».

Τα οφέλη της άσκησης 

«Τόσο η  αερόβια άσκηση όσο και τα βάρη είναι  χρήσιμα για το μέσο άνθρωπο με την έννοια ότι αυξάνουν την ποιότητα ζωής». Για παράδειγμα,  «πρέπει να αντέξω να πάω 10 λεπτά περπάτημα στο μπακάλη και να καταφέρω να ανταπεξέλθω απέναντι στο βάρος του ψωνίσματος για να το πάρω στο σπίτι. Τα βάρη δεν είναι για να φτιάξω κορμί παραλίας» εξήγησε ο Δρ. Αφάμης. «Τα βάρη», τόνισε,  «χρειάζονται για να κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη».

Σωστή ανάπτυξη των μυών

 «Για να αναπτυχθούν οι μύες χρειάζεται ειδική προπόνηση με πολλά βάρη ανάλογα με τα γενετικά χαρακτηριστικά του καθένα ξεχωριστά. Για να δυναμώσουν οι μύες χρειαζόμαστε 3-5 σετ από 8-10 επαναλήψεις. Αυτό ισχύει για όλους το ίδιο». Για παράδειγμα, «ένας νεαρός που φαίνεται να μπορεί να σηκώσει αρκετό βάρος, θα ξεκινήσει με  40 κιλά και θα το αυξήσει σταδιακά. Μία γυναίκα θα ξεκινήσει από 5, 10, 15 κιλά και αν μπορεί θα το αυξήσει. Αν το παρακάνουν, τότε κινδυνεύουν με τραυματισμό. Αν όμως σηκώσουν πιο λίγο βάρος από το απαιτούμενο, δε θα δουν αποτέλεσμα. Η άσκηση θέλει τη συνταγή της» εξήγησε ο Δρ. Αφάμης.

Μυϊκά προβλήματα αθλητών από λάθος προπόνηση

Ο κ. Αφάμης αναφέρθηκε και στους απρόσμενους τραυματισμούς που παθαίνουν πολύ συχνά οι αθλητές. Όπως είπε, «το πιο συνηθισμένο να πάθει κάποιος, από την κακή προπόνηση, είναι το μυϊκό τράβηγμα ή η θλάση του μυ. Αυτό, προέρχεται από δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η λάθος τεχνική, που σημαίνει ότι ο μυς χρειάστηκε να δουλέψει πολύ περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο μυς ήταν τόσο κουρασμένος και υπερφορτωμένος από μια προηγούμενη προπόνηση, που τον έκανε να είναι πιο εύθραυστος».

Η μεγάλη ένταση προκαλεί τραυματισμούς

Σύμφωνα με τον Δρ. Αφάμη, ένα τράβηγμα προκαλείται από μια άσκηση μεγάλης έντασης. «Ένας αθλητής που κάνει μαραθώνιο δεν κινδυνεύει και τόσο πολύ να πάθει ποτέ θλάση ή τράβηγμα διότι οι κινήσεις που κάνει δεν είναι μεγάλης έντασης για τους μύες. Τι σημαίνει όμως θλάση; Ο μυς είναι σαν ένα λάστιχο. Όταν τεντώνεται επιστρέφει στην αρχική του θέση. Όταν όμως το παρατεντώσεις, το λάστιχο κόβεται και αυτό είναι κάτι παρόμοιο με τη θλάση που παθαίνει ο μυς. Κίνδυνος ζημιάς και τραυματισμού υπάρχει περισσότερο κατά την προσπάθεια κάποιου να κάνει σπριντ, αλλά κανείς δε θα πάθει τίποτα μυϊκό με χαλαρό τρέξιμο».

«Η προπόνηση με βάρη δημιουργεί μικροφλεγμονές και μικροτραυματισμούς στους μύες οι οποίοι επουλώνονται εύκολα και ο μυς όταν θεραπευτεί βγαίνει πιο δυνατός για να μην τραυματιστεί ξανά σε προπόνηση της ίδιας έντασης. Εάν ο μυς βρεθεί σε υπερένταση πριν επουλωθούν οι μικροτραυματισμοί, τότε θα τραυματιστεί. Επίσης, η θλάση μπορεί να προέλθει από τις απότομες εναλλαγές έντασης. Όταν κάποιος  σπριντάρει, χαμηλώνει ταχύτητα και μετά ξανά σπριντάρει απότομα, τότε έχει πολλές πιθανότητες να πάθει θλάση».

Επιβάλλεται η ξεκούραση των μυών

Η ξεκούραση, σύμφωνα με τον Δρ.  Αφάμη, είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για την καλή λειτουργία των μυών. «Η μη επαρκής ξεκούραση ευνοεί τους τραυματισμούς. Στο σώμα, πρέπει να δίνουμε αρκετό διάλειμμα και να μην το πιέζουμε συνεχώς επί καθημερινής βάσεως για να υπέρ-αναπληρώσει και όχι απλά να αναπληρώσει τις δυνάμεις του».

Αθλητισμός και γυμναστήριο

Ο  Δρ. Αφάμης ανέφερε επίσης ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές πρέπει να συνδυάζουν τα άθλημά τους με το γυμναστήριο. «Όλοι οι αθλητές χρειάζονται δύναμη. Το θέμα είναι ο κάθε αθλητής να καθορίσει την ποσότητα των κιλών και την ένταση της προπόνησής του, για να τον βοηθήσει να βελτιωθεί στο άθλημά του.  Κάποια αθλήματα χρειάζονται περισσότερη δύναμη από κάποια άλλα. Για παράδειγμα, οι αθλητές των 100 μέτρων και του άλματος εις ύψος χρειάζονται τεράστια μυϊκή ισχύ. Η ταχύτητα είναι συνυφασμένη με τη δύναμη. Εάν ο μυς δεν μπορεί να εφαρμόσει μεγάλη μυϊκή ισχύ δε θα μπορέσει οποιοσδήποτε αθλητής να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Για παράδειγμα το ημικάθισμα είναι μια άσκηση που χρησιμοποιείται σε αρκετά αθλήματα. Το μυστικό είναι ο κάθε αθλητής, να καταφέρει να μεταφέρει τη δύναμη που έκτισε με το ημικάθισμα στο άθλημά του. Δηλαδή, εάν ένας αθλητής σηκώνει 200 κιλά και βάζει τα 100 στο άθλημα που εξασκεί, τότε περισσότερη προπόνηση με βάρη δε θα έχει κανένα απολύτως όφελος».

Προστατέψετε την καρδιά σας

Ο Δρ.  Αφάμης αναφέρθηκε και στο πώς πρέπει να γίνεται η προπόνηση, για να μην επηρεάζουμε αρνητικά την καρδιά, κυρίως για ανθρώπους που έκαναν εγχείριση καρδιάς. «Οι ασκήσεις που εκτελεί κάποιος που δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας είναι οι ίδιες ασκήσεις που χρειάζεται κάποιος που έκανε εγχείριση καρδιάς, για να δυναμώσει το σώμα του. Αν όμως κάνεις λάθος προπόνηση με βάρη, διότι με τα βάρη ανεβαίνουν οι παλμοί και η πίεση της καρδιάς, ο άνθρωπος θα βρεθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Γι’ αυτό, πρέπει να εξασκείται με πολύ μικρότερα κιλά από το κανονικό. Για παράδειγμα, μπορεί να εξασκείται με μισή μπουκάλα νερό, όμως την ώρα που εκτελεί την άσκηση πρέπει να αναπνέει κανονικά. Δεν πρέπει να κρατά τον αέρα μέσα του, διότι αυτό θα ανεβάσει την πίεση του αίματος και το στρες στην καρδία με κίνδυνο να πάθει κακό. Το βάρος μπορεί να το αυξήσει σταδιακά από μισή μπουκάλα νερό σε ¾ νερό και με το πέρασμα του χρόνου θα μπορεί να εξασκείται με γεμάτη τη μπουκάλα».  Όλοι έχουμε ανάγκη να εξασκούμαστε με ασκήσεις αντίστασης.

Αποθεραπεία

Όσον αφορά την αποθεραπεία, επιβάλλεται περισσότερο στο τέλος μιας έντονης προπόνησης. «Η αερόβια άσκηση, βοηθά στην κυκλοφορία, στην οξυγόνωση των ιστών και στην επούλωση των πληγών. Εάν κάνεις 40λεπτο χαλαρό τροχάδι, τότε δεν χρειάζεται αποθεραπεία. Η αποθεραπεία χρειάζεται, όταν τρέξεις με υψηλή ένταση και φέρεις τον οργανισμό σου στα άκρα και παραχθεί γαλακτικό οξύ το οποίο σχετίζεται με την κόπωση. Με την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια με την αυξημένη οξυγόνωση των ιστών, λόγω του χαλαρού τρεξίματος στην αποθεραπεία, επιταχύνεται η απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος από τους μύες οι οποίοι επανέρχονται, ξεκουράζονται πιο γρήγορα».

Να είστε καλά και να γυμνάζεστε πάντοτε με προσοχή.